Όλα ξεκινούν από την Κ.Υ.Α. 80430/1995, που ορίζει ως τελικό αποδέκτη των επεξεργασμένων λυμάτων του Δήμου Λευκάδας την περιοχή μεταξύ του ακρωτηρίου Γυράπετρα και του Στενού της Λευκάδας, την οποία χαρακτηρίζει ως ανοικτή θάλασσα.

Ο δήμος Λευκάδας – δέκα χρόνια μετά – με την απόφαση 211/28-6-2005, αποφασίζει τη μεταφορά των λυμάτων στην παραπάνω περιοχή και επιλέγει ως σημείο εκροής των λυμάτων το ακρωτήριο Γυράπετρα!

Είναι το πλέον καταστροφικό σημείο, από τις τρεις προτεινόμενες εναλλακτικές λύσεις που η “DELCO Ε.Π.Ε.” – ιδιωτική εταιρεία συναφών μελετών, στην οποία απευθύνθηκε η Τ.Υ.Δ.Κ. Λευκάδας – υπέδειξε ως σημείο εκροής  των λυμάτων.

Και η πλέον δαπανηρή λύση!, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας εταιρείας.

Αλλά για ποιαν ακριβώς περιοχή πρόκειται:

Είναι μια παραλία μήκους περίπου επτά περίπου χιλιομέτρων, η ωραιότερη ακρογιαλιά της Μεσογείου! Σπάνιο έργο της μεγαλοφυΐας της φύσης – απέχει  μόλις ένα χιλιόμετρο από την πόλη της Λευκάδας. Εξαιρετικής ποιότητας άμμος και θάλασσα εξαιρετικής καθαριότητας: Τρεις Γαλάζιες Σημαίες!, κάθε χρόνο. Είναι περιοχή χαρακτηρισμένη ως ιδιαιτέρου  φυσικού κάλλους, όπως ρητώς αποφαίνεται η σχετική απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών Κωνσταντίνου Τσάτσου (ΦΕΚ 865/τ. Β’/07-09-74  Α.Φ. 31/22887/2034/29-8-1974).

Η παραπάνω απόφαση μάλιστα συμπληρώνεται και με νεότερη της Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών Μελίνας Μερκούρη, (Α.Φ. 180/85009/29-1-1982), που επεκτείνει τα όρια της διατηρητέας περιοχής Αγίου Ιωάννη- Γύρας, ως τοπίου ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, με τις υπώρειες των γύρω λόφων της πόλης περιλαμβανομένου και του ελαιόφυτου κάμπου! (Είναι η περιοχή από την οποία θα περάσει ο αγωγός της μεταφοράς των λυμάτων  του βιολογικού καθαρισμού προς την ωραιότερη ακρογιαλιά της Μεσογείου!), δηλαδή Γύρα- Αη Γιάννη- Κάστρο.

Ειδικοί φρονούν ότι η Κ.Υ.Α. 80430/1995 καθώς και η απόφαση 211/28-6-2005 του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας, εντελώς εσφαλμένα ορίζουν την περιοχή ως αποδέκτη των αστικών λυμάτων, επειδή δεν πρόκειται για ανοικτή θάλασσα και επειδή η κίνηση των θαλασσίων ρευμάτων πραγματοποιείται από Δυσμάς προς Ανατολάς. Έτσι που τα λύματα από τη Γυράπετρα θα πλήξουν άμεσα την παραλία του Κάστρου που είναι για αιώνες το καταφύγιο των κατοίκων της πόλης μας και των κατοίκων της απέναντι Ακαρνανίας. Σήμερα και πολλών κατοίκων της Πρέβεζας και χιλιάδων τουριστών και αθλητών της ιστιοσανίδας (windsurfing).

O ομότιμος καθηγητής Ιχθυολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Γεράσιμος Πνευματικάτος, μέλος του Συλλόγου μας, φρονεί ότι η εκροή των λυμάτων του βιολογικού στο ακρωτήρι Γυράπετρα θα καταστρέψει πλήρως τη θαλάσσια αυτή περιοχή.

Εξάλλου συνδυασμένα τα λύματα του Δήμου Λευκάδας και μ’ εκείνα του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Πρέβεζας, που εκβάλλουν ακριβώς απέναντι, θα πλήξουν άμεσα και την περιοχή του Αμβρακικού, που βρίσκεται ήδη σε κατάσταση υψηλής επικινδυνότητας.

Αλλά πώς ακριβώς διαμορφώνεται η όλη πραγματικότητα στη Λευκάδα, αυτή τη στιγμή, και στα συναρμόδια Υπουργεία της Αθήνας.

Έχομε μια περιοχή – τη μοναδική περιοχή του νησιού χαρακτηρισμένη ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, από την οποία εξαρτάται το τουριστικό μέλλον της πόλης αλλά και ολόκληρου του νησιού, καθώς και των περιοχών της απέναντι Ακαρνανίας, Περατιάς, Πλαγιάς, Παλαίρου. (Καθώς και η κατάσταση της υγείας των κατοίκων του νησιού, αλλά παγκοσμίως είθισται να τοποθετείται σε δευτερεύουσα μοίρα).

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας και η Νομαρχία Λευκάδας – με μια σειρά αποφάσεων 211/28-6-2005, ΔΥΠ 1856/01-06-2006, 4/12-02-2007, 67/04-5-2007, προωθούν εσπευσμένα και ανυποχώρητα την υλοποίηση του έργου μεταφοράς των λυμάτων του Βιολογικού Καθαρισμού Λευκάδας στην παραπάνω περιοχή, (εξαιρετικού φυσικού κάλλους!), παραβιάζοντας κατάφορα την οδηγία 91/271 Ε.Ο.Κ., που απαιτεί – και προτάσσει – την υποβολή των λυμάτων σε επεξεργασία αυστηρότερη της δευτεροβάθμιας για περιοχές όπως η Λευκάδα.

Ο υπάρχων όμως βιολογικός καθαρισμός Λευκάδας, στη θέση Αλυκές Λευκάδας, (του οποίου τα λύματα θέλουν να μεταφέρουν στο ακρωτήριο Γυράπετρα και στην περιοχή Αη Γιάννη, Γύρας, Κάστρου), είναι δευτεροβάθμιος: όπως αποδεικνύει  πραγματογνωμοσύνη του Τ.Ε.Ε. Τμήμα Ηπείρου, με αριθμό πρωτοκόλλου 447/8-2-2007, σύμφωνα με την οποία, ο  υπάρχων βιολογικός καθαρισμός του Δήμου Λευκάδας δεν επαρκεί για τη μείωση του φορτίου του φωσφόρου, που για τους περισσότερους μήνες, εκτός Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, είναι εκτός ορίων!

Τι ακριβώς μας απαντά το ΥΠ.ΧΩ.Δ.Ε., Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, ΕΥΠΕ, με το σχετικό έγγραφό του, (Αριθμ. Πρωτ. 128220/11.05.2007), §2: ότι, «… Η μέθοδος επεξεργασίας των λυμάτων (του βιολογικού καθαρισμού Λευκάδας) είναι ένας συνδυασμός δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας επεξεργασίας, με παράλληλη απομάκρυνση αζώτου και φωσφόρου, ενώ προβλέπεται μελλοντικά να γίνεται τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων με αναβάθμιση – επέκταση της υφιστάμενης μονάδας.

Αντί να πραγματοποιήσουν πρώτα την αναβάθμιση της υφιστάμενης μονάδας σε τριτοβάθμια προχωρούν στην ταχύτατη κατασκευή του αγωγού!, που θα μεταφέρει τα λύματα στην περιοχή της Γύρας. Θα καταστρέψει έτσι ολοσχερώς τη θαλάσσια περιοχή καθώς και την λιμνοθάλασσα που υπάρχει δίπλα, και με την οποία η θάλασσα επικοινωνεί υπογείως), και κατόπιν μελλοντικά θ΄’ αναβαθμίσουν το βιολογικό καθαρισμό!

Μπορεί να θαυμάσομε αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο επιστημονικής σκέψης! Και πολιτικής σκέψης!

Αλλά γιατί δεν μπορεί να τους σταματήσει τίποτα;

Και γιατί τόσο γρήγορα προχωρούν στην υλοποίηση του ολέθριου αυτού έργου;

Ας δούμε πως έχουν τα πράγματα από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, (Γενική Διεύθυνση, Περιβάλλον, Διεύθυνση  Α- Διακυβέρνηση, Επικοινωνία και Πολιτική Άμυνα):

Απαντώντας σε επιστολή μας της 24ης Οκτωβρίου 2005 (SG 2005 Α/10827) και επικαλούμενοι την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ, μας πληροφορούν ότι: «Σύμφωνα με  τις διαθέσιμες πληροφορίες ο οικισμός της Λευκάδας διαθέτει ήδη σταθμό τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων. Επομένως, δεν υφίσταται περίπτωση παραβίασης της Οδηγίας  91/271/ΕΟΚ.

(Το έγγραφο υπογράφει ο κ. Julio Garcia Burguès, Προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας).

Αυτό, κατά τη στιγμή που οι πάντες στη Λευκάδα γνωρίζουν ότι ο βιολογικός είναι δευτεροβάθμιος.

Άλλωστε και η σχετική απόφαση του Νομάρχη Λευκάδας, Δ.Υ.Π.1856/01.02.2006, με την οποία οριστικοποιείται η κατασκευή του έργου, ορίζει σαφώς, ως προϋπόθεση πραγμάτωσης του έργου και προτάσσει της όλης κατασκευής, την τριτοβάθμια επεξεργασία!

§1 «… υπό την προϋπόθεση ότι τα λύματα πριν διατεθούν στη θάλασσα θα υπόκεινται σε βιολογική επεξεργασία 3ου βαθμού με φίλτρανση».

Το ίδιο ακριβώς που ορίζει και η πρώτη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  Λευκάδας 211/05/28-6-2005, αποφασίζεται δηλαδή «η μεταφορά και διάθεση των λυμάτων στο Ιόνιο με τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων».

Επανερχόμαστε για το όλο ζήτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την 6637/28.6.2006 Βεβαίωση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Λευκάδας, που ασαφώς αναφέρει ότι ο βιολογικός καθαρισμός, που λειτουργεί στη Λευκάδα είναι 2ου βαθμού με αφαίρεση άνθρακα, αζώτου και φωσφόρου από τα λύματα.

Ο Προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας κ. Julio Garcia Burguès, μας απαντά και πάλι ότι σύμφωνα με το έγγραφο 6637/28-6-2006 των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λευκάδας, πρόκειται ουσιαστικά για εγκατάσταση τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων! Επομένως δεν υφίσταται παραβίαση της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ!

Αποστέλλουμε και πάλι (κάτω από το βάρος της ευθύνης και την αγωνία μας για την καταστροφή που πρόκειται να συντελεστεί) με ημερομηνία 11/10/2007 την Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Τμήμα Ηπείρου, σύμφωνα με την οποία η υφιστάμενη βιολογική αποφωσφόρηση δεν επαρκεί για τη μείωση του φορτίου του φωσφόρου, που για τους περισσότερους μήνες, (και ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες), είναι εκτός ορίων!

Δεν μας έχουν ακόμα απαντήσει οτιδήποτε.

Αλλά, και το Συμβούλιο Επικρατείας αναβάλλει διαρκώς την εκδίκαση των προσφυγών μας, ο Δήμος Λευκάδας επιμένει να κατευθύνει τα πράγματα προς την υλοποίηση του άκρως καταστροφικού αυτού έργου, με νέα απόφασή του, (την οποία προαναφέραμε) υπ’ αριθμ. 29/12 Φεβρουαρίου 2007, για έγκριση τευχών δημοπράτησης του έργου «Απαγωγός επεξεργασμένων λυμάτων από τις Ε.Ε.Λ. προς το ακρωτήρι Γυράπετρα. Η Νομαρχία Λευκάδας εγκρίνει!

Και το ΥΠ.ΧΩ.Δ.Ε. (Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, ΕΥΠΕ, Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος, Τμήμα Β’), μετά από σχετική διαμαρτυρία του Συλλόγου, μας πληροφορεί ότι: Στην Υπηρεσία έχει υποβληθεί φάκελος Μ.Π.Ε. όπου προβλέπεται μελλοντικά! Να γίνεται τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων με αναβάθμιση – επέκταση της υφιστάμενης μονάδας, (Αθήνα 25 Ιουλίου 2007, αριθμ. πρωτ. 131037).

Γεγονός που σημαίνει ότι έχει ήδη εγκριθεί και θα υπογραφεί, (εντός ολίγου θα γίνει και η δημοπράτησή του), το έργο, το οποίο θα καταστρέψει την ωραιότερη ακρογιαλιά της Μεσογείου, την υγεία των κατοίκων της Λευκάδας, την οικονομική ζωή της πόλης και ολόκληρου του νησιού, και των γύρω περιοχών της Ακαρνανίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη Λευκάδα.

Κατόπιν, και μελλοντικά! προβλέπεται να γίνει αναβάθμιση – επέκταση της υφιστάμενης μονάδας. Πέραν του άκρως καταστροφικού, είναι ότι παραβιάζονται καταφόρως και οι ίδιες αποφάσεις, των φορέων, που αποφασίζουν το έργο, και που ρητώς θέτουν ως προϋπόθεση την τριτοβάθμια επεξεργασία:

1)    του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας 211/05/28-6-2005, σύμφωνα με την οποία αποφασίζεται «η μεταφορά και διάθεση των λυμάτων στο Ιόνιο με τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων».

2)    Του Νομάρχη Λευκάδας, Δ.Υ.Π. 1856/01.06.2006, η οποία ορίζει σαφώς, §1 «… υπό την προϋπόθεση τα λύματα που θα διατεθούν στη θάλασσα θα υπόκεινται σε βιολογική επεξεργασία 3ου βαθμού με φίλτρανση».

Επίσης η οδηγία 91/271/ΕΟΚ που θέτει ως προϋπόθεση την ύπαρξη καθαρισμού των λυμάτων πέραν του δευτεροβάθμιου.

Ακόμη και η Κ.Υ.Α. 80430/1995, που τόσο εσφαλμένα ορίζει ως ανοικτή θάλασσα την περιοχή του όρμου Λευκάδας και υποδεικνύει το πλέον ακατάλληλο σημείο των ακτών για την εκροή των λυμάτων, όταν μιλάει για «επεξεργασμένα λύματα», υπονοεί σαφώς μια σύννομη επεξεργασία πέραν του δευτεροβάθμιου.

Τι ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή:

Ο Δήμος Λευκάδας με την απόφασή του εντάσσει στο 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης μόνο την κατασκευή του αγωγού επεξεργασίας λυμάτων από τις Ε.Ε.Ι. μέχρι περιοχή Ακρωτηρίου Γυράπετρα. Ουδεμία κουβέντα γίνεται για μελέτη και για πραγματοποίηση του τριτοβάθμιου βιολογικού, που φυσικά πρέπει να προταχθεί  οποιαδήποτε άλλης κατασκευής. Και να υλοποιηθεί πριν από οποιαδήποτε άλλη κατασκευή.

Αν υπάρχει ένα έργο που θα έπρεπε να έχει εγκριθεί και να υλοποιείται πρωτίστως αυτή τη στιγμή,  είναι σίγουρα η αναβάθμιση του υφιστάμενου βιολογικού καθαρισμού σε τριτοβάθμιο.

Αυτό θέτουν ως προϋπόθεση και οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και του Νομάρχη Λευκάδας. Αντ’ αυτού όμως επίκειται –ανυποχώρητα – η υλοποίηση της κατασκευής του καταστροφικού απαγωγού, για την μεταφορά των λυμάτων του δήμου Λευκάδας και των απέναντι περιοχών της Ακαρνανίας στη Γύρα!.

Δεν ξέρομε αν αυτό είναι πολιτική σκέψη, ή εγκληματική διαπλοκή, που οδηγεί τον τόπο στον έσχατο βαθμό  κατάπτωσης και απελπισίας.

Σε τι μπορεί κανένας να ελπίζει από αυτό το βαθμό κατανόησης της αλήθειας των πραγμάτων ή από μια παρόμοια κατάσταση ηθικής και ποιοτικής αποτίμησης του έργου;

Είναι δυνατόν στις αρχές του 21ου αιώνα, όταν στο κοντινό μέλλον θα κληθούμε ν’ αντιμετωπίσομε τόσα επερχόμενα δεινά, η πολιτική σκέψη να έχει αυτά τα όρια; Ή τα διαπλεκόμενα, ενδεχομένως, οικονομικά συμφέροντα, να έχουν τόσο ολέθρια ισχύ;

Η υλοποίηση αυτού του έργου αποτελεί την κορυφαία ανόσια πράξη, που πραγματώνεται στην σύγχρονη Ελλάδα.  Και σε καμία περίπτωση δεν θέλομε να πιστέψομε ότι το εξαγγελθέν Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Αναφοράς θα διασυνδέσει τη μοίρα του με παρόμοιας ποιότητας έργα ανά την Ελλάδα. Ούτε με τις πλέον εύκολες λύσεις, μπορεί να συμβιβαστούμε, που γρήγορα θα υλοποιηθούν και στο κοντινό μέλλον θ’ αποδειχθούν άκρως καταστροφικές. Η ιστορική αποτίμηση δεν ωφελεί σε τίποτα πλέον.

Η ΚΥΑ 80430/1995 πρέπει να ακυρωθεί. Η περιοχή που ορίζει ως αποδέκτη των λυμάτων δεν είναι ανοιχτή θάλασσα. Είναι μια μικρή, κλειστή θαλάσσια λεκάνη που πλήττεται ήδη ολέθρια από τα λύματα του Βιολογικό της απέναντι  Πρέβεζας. Μαζί πλήττεται και ο Αμβρακικός – και θα πληγεί ακόμα περισσότερο από το Βιολογικό της Λευκάδας, αν τα λύματα πέσουν στην Β. Λευκάδα.

Οι ειδικοί φρονούν ότι στο νησί της Λευκάδας υπάρχει μόνο μία θαλάσσια περιοχή που μπορεί να δεχτεί λύματα βιολογικών καθαρισμών1 και η περιοχή αυτή βρίσκεται σε διαμετρικά αντίθετο σημείο από αυτό που προτάσσει η ΚΥΑ 80430/1995.

Ο Σύλλογός μας όμως πιστεύει ότι δεν πρέπει να πληγεί καμία θαλάσσια περιοχή, για του λόγους που παραπάνω εκθέτουμε.

Υπάρχουν  άλλες, περισσότερο πρόσφορες – και καθόλου βλαπτικές – λύσεις. Εμείς, ως Σύλλογος θεωρούμε ότι δεν πρέπει να πληγεί καμία θαλάσσια περιοχή της Λευκάδας. Άλλωστε θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη – και ο Σύλλογός μας το λαμβάνει σοβαρά υπόψη – ότι σε πέντε έως δέκα χρόνια οι περισσότερες παραλίες της χώρας θα έχουν καταστεί απροσπέλαστες λόγω των βιολογικών καθαρισμών. Εκεί θα τοποθετηθούν μόνο απαγορευτικές πινακίδες για λουόμενους. Σε ποιο τουριστικό μέλλον θέλομε να ελπίζουμε;

Εμείς, για την περιοχή μας, δεν πρόκειται ποτέ και δεν είναι δυνατόν ν’ αποδεχτούμε την πραγμάτωση ενός τόσο ολέθριου έργου, όπως ο υπό έγκριση και κατασκευή απαγωγός των λυμάτων προς την ωραιότερη ακρογιαλιά της Μεσογείου! Άλλωστε, ποιος έχει το δικαίωμα να καταστρέψει την περιοχή μας και ολοσχερώς το μέλλον της νέας γενιάς των ανθρώπων; Προτείνομε: τη δημιουργία του Βιολογικού Πάρκου ως μία πραγματικά εφικτή και σωτήρια λύση. Τα λύματα θα πέσουν στην ξηρά. Μπορεί να καλλιεργηθούν από τα λύματα, τα ενεργειακά λεγόμενα φυτά για την παραγωγή εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Είμαστε σε επικοινωνία με ειδικούς από τον Ελλαδικό και τον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο. Η πραγμάτωση μπορεί αν γίνει είτε στο χώρο της Λευκάδας, είτε και στην απέναντι Ακαρνανία, που διαθέτει τεράστιες άνυδρες και άγονες εκτάσεις. (Με Ακαρνάνες που έχομε συζητήσει δεν βλέπουν το θέμα δυσμενώς).

Προτείνομε ακόμη και την ηλεκτρολυτική διαχείριση των αστικών λυμάτων (Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, του Πολυτεχνείου Κρήτης).

Και ας συγκροτηθεί μία επιτροπή ειδικών που να έρθει και να μελετήσει επί τόπου το όλο ζήτημα.

Το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της Λευκάδας, (2500 άνθρωποι με τις υπογραφές τους) και όλοι ανεξαιρέτως οι επισκέπτες του νησιού θεωρούν εγκληματική πράξη τη μεταφορά των λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού, σε μία τόσο έξοχης ομορφιάς περιοχή, όπως αυτή της Γύρας, του Κάστρου, του Αη Γιάννη. Θεωρούν εγκληματική πράξη την καταστροφή της υγείας των κατοίκων και του οικονομικού μέλλοντος της πόλης, του νησιού ολόκληρου και των γύρω περιοχών Πλαγιάς και Περατιάς Ακαρνανίας. Καταστροφή της μοναδικής ελπίδας ανάπτυξης και προόδου που το νησί – και οι γύρω περιοχές – ανέμεναν για περισσότερο από 2500 χρόνια!

Σημείωση: Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ηλεκτρολυτική διαχείριση των αστικών λυμάτων (Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, του Πολυτεχνείου Κρήτης)  δείτε το πρόγραμμα RERINA.

Advertisements